krem z czerwonej soczewicy

Krem z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Rozgrzej się zupą!

Krem z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Rozgrzej się zupą!
5 (100%) Wszystkich głosów: 1

Zupa ta jest bardzo prosta w wykonaniu, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Jeśli jesteś weganinem, powinieneś często sięgać po soczewicę, gdyż to dobre źródło białka. Czerwona soczewica nie wymaga wcześniejszego moczenia, gdyż gotuje się bardzo szybko. Jej specyficzny smak nadaje daniom charakteru oraz gęstszej konsystencji. Często dodajemy ją do zupy pomidorowej właśnie z uwagi na smak oraz poprawę konsystencji zupy. Dziś jednak proponujemy nieco inne danie – krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej.

Krem z czerwonej soczewicy – niezbędne składniki:

  • 250g czerwonej soczewicy,
  • 2 marchewki średniej wielkości,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka pepperoni lub inna dowolna ostra papryczka,
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • jogurt naturalny lub śmietana,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek,
  • oliwa, masło lub olej do smażenia,
  • 1 litr rosołu.

Przygotowanie zupy krok po kroku:

  1. Soczewicę wsyp na sitko, a następnie przelej pod bieżącą wodą.
  2. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Obierz 3 ząbki czosnku, a następnie przeciśnij przez praskę.
  4. Paprykę pepperoni lub inną ostrą papryczkę bardzo drobno posiekaj.
  5. Rozgrzej patelnię i dodaj dwie łyżki masła lub oleju, a najlepiej oliwę (1 łyżka) i 1 łyżka masła.
  6. Gdy tłuszcz będzie już gorący, na patelnię wsyp startą marchewkę oraz pokrojoną w kostkę papryczkę pepperoni. Całość smaż przez około 2 minuty.
  7. Następnie, do marchewki i papryki dodaj przepłukaną soczewicę oraz czosnek i całość smaż przez 3 minuty.
  8. Podsmażone na patelni warzywa przełóż do garnka, a następnie zalej rosołem (1 litr) i gotuj przez około 20-25 minut do momentu, gdy soczewica i marchew będą miękkie i dadzą się zblednować. Jeśli w trakcie gotowania uznasz, że rosołu jest zbyt mało – dolej go śmiało. 🙂
  9. Kiedy już soczewica i marchew zmiękną – zblenduj całość i przypraw pieprzem, solą oraz papryką słodką, a następnie ponownie zblenduj.
  10. Kaszę jaglaną opłucz na sitku – raz zimną, raz wrzącą wodą. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki.
  11. Gotuj kaszę pod przykryciem przez około 20 minut.

Ugotowaną kaszę możesz nakładać do miseczek i zalewać zupą lub po prostu dodać do zupy i ją zblendować. My jednak zalecamy to pierwsze. 🙂

Przed podaniem zupę posyp tymiankiem lub np. posiekaną natką pietruszki.

Smacznego – krem z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej jest już gotowy!

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *