kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana po meksykańsku – Najlepszy Przepis!

Kasza jaglana po meksykańsku – Najlepszy Przepis!
5 (100%) Wszystkich głosów: 1

Lubicie kaszę jaglaną? My bardzo! Warto ją włączyć do jadłospisu, bo jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Dodatek ostrych przypraw sprawia, że potrawa ta niezwykle rozgrzewa, ale to nie znaczy, że możemy ją spożywać wyłącznie zimą. Kasza jaglana po meksykańsku to nasz numer jeden wśród dań z kaszą.

Nie zdawaliśmy sobie nawet sprawy, że jaglankę można przygotować na nieskończenie wiele sposobów! W szczególności przypadła nam do gustu w postaci słodkich deserów. 🙂 Zapraszamy do skorzystania z tego przepisu. Zapewniamy, że syci na długo i starczy dla całej rodziny!

Kasza jaglana po meksykańsku – składniki:

  • 2 pomidory,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • czerwona fasola w puszce,
  • sos sojowy – 1 łyżka,
  • pierś z kurczaka (można pominąć),
  • sok pomidorowy,
  • przyprawa do dań kuchni meksykańskiej,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, kurkuma,
  • olej lub oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Fasolę i kukurydzę odsącz na sitku.
  2. Obierz cebulę i pokrój w drobne piórka.
  3. Pozbądź się gniazd nasiennych z papryki i pokrój ją w drobną kostkę. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej lub oliwę, na której podsmaż cebulę i paprykę – do zeszklenia. Papryka powinna być miękka.
  4. Do papryki i cebuli znajdującej się na patelni dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz 2 szklanki soku pomidorowego.
  5. Doprowadź sok do wrzenia. Następnie wsyp suchą kaszę jaglaną i gotuj w soku przez ok. 20 minut. Jeśli uznasz, że soku jest zbyt mało, śmiało dolej więcej! Nie przesadź z chilli! 🙂
  6. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Punkt ten możesz pominąć, jeżeli nie spożywasz mięsa.
  7. Gdy kasza będzie już miękka, dodaj do niej kukurydzę, fasolę oraz podsmażoną pierś.
  8. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli uznasz, że potrawa jest zbyt mało aromatyczna, dopraw ją.

Kasza jaglana po meksykańsku jest już gotowa! Po wystudzeniu przechowuj danie w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Śmiało możesz zapakować danie w pojemniki i zabrać ze sobą na uczelnię czy do pracy, a następnie odgrzać w kuchence mikrofalowej. Kasza jaglana po meksykańsku na pewno zrobi również furorę na różnego rodzaju imprezach.

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga kaszomania.

Share

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *